El nostre projecte té com protagonista principal l’infant. Pensem en un menjador on es comparteix l’espai i el temps juntament amb altres companys i educadors, on tots els que participen ho fan activament. Tractem de crear un menjador educatiu, tant des de l’àmbit pedagògic com alimentari; relacional, on tots participem; lúdic perquè es destaca l’aprenentatge a través del joc i les vivències; emocional, pels lligams entre tots nosaltres; saludable, ja que oferim una dieta sana, variada i equilibrada; i innovador, els infants es gestionen ells mateixos tant el temps de joc com el de menjar.
En el menjador escolar pretenem reproduir l’entorn familiar, ja que ens apropa a fer infants feliços. Es tracta d’un espai que ens ofereix molts moments per generar dinàmiques. I el principal objectiu és gaudir d’aquest espai. El dinar és un moment clau per tots nosaltres, ja que a part de nodrir-nos, ens fa socialitzar-nos, ens ensenya i educa, és a dir, ens ajuda a crèixer. Volem brindar un espai idoni per compartir coneixements, vivències i experiències tal com fem amb la família a taula, però aquestes vegades som més persones. En el menjador tothom té el seu lloc, l’equip de cuina elabora els àpats, la decoració de l’espai està realitzada pels infants amb l’ajuda dels monitors els quals els acompanyen. Volem transformar el menjador escolar en un espai per adquirir bons hàbits alimentaris i d’autonomia. Aquesta última virtud l’entenem com a capacitat de fer coses per ells mateixos, però per aconseguir-ho es necessiten tenir les bases de l’autoconfiança i que aprenguin dels errors; s’ha de treballar l’autoestima i la confiança, amb eines necessàries perquè l’infant es desenvolupi integrament.
Per tots els motius i aspectes comentats anteriorment, aquest any hem cregut oportú fer unes quantes modificacions en l’organització de l’espai de menjador i a l’hora de dinar. Ja que considerem que el moment de menjar i seure a taula amb companyia forma part del procés educatiu dels infants.
Aquest any, tots els infants, a partir de P-4, comencen a parar la taula, agafant els seus coberts, tovelló i got; a la taula es troben la sopera que els ofereix el primer plat i ells, amb l’ajuda i vigilancia del monitor, es posen la quantitat que desitgin, amb uns mínims marcats per l’educador. El segon plat i les postres el serveix el monitor. Els de primària es recullen ells els plats. I a cada taula hi ha un encarregat, que canvia cada setmana, i és el responsable de posar els plats i les gerres d’aigua.
El resultat ha estat espectacular, els infants petits els agrada ser autònoms i els grans estan contents perquè decideixen ells la quantitat de menjar, amb uns límits pactats.
L’espai del menjador també l’hem modificat, ja que anteriorment les taules eren de 6, i ara hem ajuntat dues taules, per 12, perquè hi hagi més espai perquè pugui passar els carros amb el menjar, i a ells els agrada més estar amb més companys a taula.